Inmiddels weet je; alleen een product verkopen is niet meer voldoende. Je wilt een verhaal aan je klanten vertellen. Een verhaal waar herkenning en emotie in zit verweven. Maar hoe doe je dat? Is een leuk verhaaltje op jouw website voldoende? Som je je missie en visie op? Of schrijf je een gehele biografie over je merk?

Merkverhaal

Het inzetten van storytelling is een goede manier om je onderscheidend vermogen aan je doelgroep te laten zien én te bewijzen. Het is een vertaling van jouw merkidentiteit en zorgt voor de samenhang tussen alle gebeurtenissen binnen je bedrijf. Het vertelt waarom en waar jouw merk voor staat en wat jij met het merk wilt bereiken. Door de kernwaarden van jouw merk te verwerken in een merkverhaal, breng je deze woorden tot leven. Er ontstaat een emotionele band tussen jou en je (potentiële) klanten. Ze zullen meer begrijpen van de wellicht complexe informatie over jouw bedrijf en dit ook sneller onthouden. Want, mensen vergeten wat je zegt, maar niet hoe je hen doet voelen.

Keep it simple, but unique

Voordat je aan de slag gaat met het schrijven van je merkverhaal geven wij je een belangrijke tip: houd het kort. Het heeft geen zin om tijd en energie te steken in een ellenlange tekst. Spanningsbogen zijn korter dan ooit en lezen doen we steeds minder. Houd het kort, krachtig én menselijk. Maak het dus vooral niet mooier dan dat het is. Een goed merkverhaal betekent niet dat de weg naar succes van jouw bedrijf perfect is geweest. Voor welke dilemma´s heb je gestaan en welke risico´s heb je genomen? Wees niet bang om deze onderwerpen aan te kaarten, zeker als je ervan hebt geleerd.

‘Mensen doen liever zaken met mensen dan met bedrijven’

Storytelling alleen voor de grote spelers?

Je hoeft geen Tony Chocolonely of Coca-Cola te zijn om een merkverhaal te kunnen vertellen. Zelf denk je wellicht dat je geen verhaalt ‘hebt’ of dat het niet interessant genoeg is. Maar dat is ten allen tijden niet waar. Achter elk bedrijf schuilt een uniek en betekenisvol verhaal. Het begint op het moment dat jij het bedrijf oprichtte, gevolgd door de geschiedenis van je bedrijf en geeft inzicht in onder andere je doel en waarden. Het hebben van een merkverhaal geeft je houvast en helpt je om consequent met je doelgroep te communiceren. Door zorgvuldig met woorden te spelen, breng je niet alleen de juiste boodschap, maar creëer je ook de juiste tone-of-voice waarmee jij je doelgroep het beste kunt bereiken.    

‘Klanten binden zich aan merken met een duidelijke persoonlijkheid’

Are you ready to tell your story?

Het definiëren van jouw merkverhaal is een essentieel onderdeel van de merkstrategie. Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw brengen? Laten we in gesprek gaan en samen jouw bedrijf of organisatie vormgeven.

Also interesting

FONK150 Best Agencies van Nederland

Read more

Het verhaal van Tony’s Chocolonely

Read more

5 redenen waarom rebranding een slimme zet is voor jouw organisatie

Read more

Boost jouw merk met impactvolle content: 5 tips die het verschil maken

Read more

5 Redenen om jouw naamsbekendheid te vergroten met social media

Read more

Chat GPT, een ondersteuning of een bedreiging?

Read more

Let’s talk about your brand

Contact us