Tony’s Chocolonely geeft een gedurfde draai aan de manier waarop chocolademerken consumenten benaderen. In plaats van simpelweg positieve emoties op te wekken via onze smaakpapillen, moedigt dit unieke merk mensen aan om eerst na te denken voordat ze hun chocolade consumeren. Wij, als grote Tony Chocolonely fanaten, moesten hier natuurlijk verder induiken. In dit artikel delen we meer over de innovatieve aanpak van Tony’s Chocolonely en hoe ze met branding bewustzijn creëren bij hun klanten.

‘’Crazy about chocolate, serious about people’’

Wanneer je de naam Tony’s Chocolonely hoort, is de kans groot dat je het merk meteen aan zijn verhaal associeert. Tony’s Chocolonely staat namelijk voor de bewustwording van kinderarbeid en gelijkheid in de cacao-industrie. Het merk zet zich in om de chocoladewereld 100% slaafvrij te maken door de problematische arbeidsomstandigheden op de cacaoplantages aan te pakken.

De naam van het merk is een knipoog naar de Nederlandse oprichter, Teun van der Keuken. Teun, ‘Tony’, nam de bijnaam ‘Chocolonely’ aan als ‘eenzame strijder’ tegen de ongelijkheid in de cacao-industrie. Hij is naar velen cacaoplantages afgereisd om met eigen ogen de ernst van de situatie te kunnen inzien.

Een bewust design

Tony’s Chocolonely besloot vanaf de start van het bedrijf af te zien van de standaard chocolade-branding. Zij kozen voor brutaliteit en lef. In plaats van hun repen blauw te maken, een kenmerkende kleur voor melkchocolade op de Nederlandse markt, ging Tony’s voor een rode kleur. Deze rode kleur is gebruikt voor de alarmerende situatie in de cacao-industrie. De ontwerper van dit design zegt: ‘’Als je langs het schap loopt, moet dit merk pijn doen’’. Ook bij de typografie is deze gedachtegang doorgevoerd. Waarbij andere merken gebruik maken chique kleuren en ambachtelijke typografie op duur gestreken papier, kiest Tony ervoor om de leestekens in typemachineletter te zetten wat het een activistische uitstraling geeft. Ook is het logo handgemaakt en bestaat het uit ‘knip-en-plakwerk’. Ook de binnenkant van deze ‘bar-wrapper’ is een pratend hulpmiddel. Met pakkende teksten en feiten over cacao-industrie worden de consumenten tot nadenken gezet over de missie van hun bedrijf.

‘’Het merkverhaal en het ontwerp zijn naadloos op elkaar afgestemd wat het maakt tot een ijzersterk merk.’’

Ongelijke verdeling

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom de stukken van de Tony-repen deze bijzondere vormgeving hebben? Ook dit heeft natuurlijk weer te maken met het merkverhaal. Tony’s Chocolonely heeft er bewust voor gekozen om de chocoladestukjes ongelijk te verdelen omdat de chocoladewereld ook niet gelijk verdeeld is. Deze korte en krachtige verbinding tussen de missie van het merk en de chocolade bevordert het merkverhaal. Toch zijn er regelmatig consumenten die klagen over het ontwerp van de reep. Tony is van mening dat deze scherpzinnigheid een perfecte conversatiestarter is en grijpen elke gelegenheid aan om het publiek te informeren over hun missie.

Innoveren

De innovatie van Tony's Chocolonely strekt zich uit tot hun opvallende benadering van chocolade. Hoewel chocola op zichzelf een tijdloze lekkernij is, weet Tony's Chocolonely het altijd spannend te maken door te experimenteren met gekke, nieuwe en verrassende smaken. Van zeezout-karamel tot chili peper-infusies, hun unieke variëteiten houden de consumenten steeds opnieuw enthousiast en nieuwsgierig naar wat ze als volgende zullen creëren.

Daarnaast heeft Tony's Chocolonely ook de zakelijke giftmarkt ontdekt en hiermee een nieuwe dimensie toegevoegd aan hun merk. Met de mogelijkheid om hun chocolade te voorzien van aangepaste branding, hebben ze een perfecte manier gevonden om bedrijven en organisaties te betrekken. Klanten kunnen nu genieten van hun favoriete Tony's Chocolonely-repen terwijl ze tegelijkertijd hun merk uitdragen, wat zorgt voor een win-win situatie. Dit heeft het merk niet alleen populair gemaakt bij consumenten, maar ook een gewilde partner voor zakelijke geschenken en relatiegeschenken.

In een wereld waar chocolademerken vaak mikken op het direct prikkelen van onze smaakpapillen, heeft Tony's Chocolonely een opvallende en gewaagde benadering gekozen. De krachtige combinatie van hun merkverhaal, gedurfd design en onconventionele chocoladevormgeving maken Tony's Chocolonely tot een ijzersterk merk. 'Crazy about chocolate, serious about people' - dat is het verhaal van Tony’s Chocolonely. Wat is het verhaal van jouw merk? Samen vertalen we dit door in jouw branding.

Also interesting

FONK150 Best Agencies van Nederland

Read more

5 redenen waarom rebranding een slimme zet is voor jouw organisatie

Read more

Boost jouw merk met impactvolle content: 5 tips die het verschil maken

Read more

5 Redenen om jouw naamsbekendheid te vergroten met social media

Read more

Chat GPT, een ondersteuning of een bedreiging?

Read more

Waarom converteert mijn website niet?

Read more

Let’s talk about your brand

Contact us